Gül ailesine ait olan güvem eriğinin bilimdeki adı Prunus Spinosa'dır. Çakal eriği olarak da bilinen güvem eriği, dikenli ağaçlarda yetişir.Apr 28, 2021

Yaban mersini ve güvem aynı mı?

Latince adı Prunus spinosa olan güvem , yaban mersini (blueberry) meyvesi ile bir akrabalığı yoktur. Güvem Mavimsi mor meyveleri, yaprakları ve dikenli gövdesi ile tanınır. Çalı formlu olup kış aylarında yapraklarını döker. Yöresel satıcılar tarafından yanlış isimlendirelerek yaban mersini adıyla satılmaktadır.

Güvem eriği ile ne yapılır?

Vücuda dinnçlik veren güvem eriği; terletici, söktürücü, kan temizleyici özellikleriyle de kilo verme üzerinde belirgin destekleyici sonuçlar vermektedir. Güvem eriği Trakya mutfağında özellikle marmelatı ve şurubu yapılarak değerlendirilir.

Güvem meyvesi neye yarar?

Kan temizleyici, idrar söktürücü, terletici özellikleri sayesinde zayıflamaya çok etkili olabildiği söylenir. Kan şekerini dengeleyici özelliği olduğu söylenmekte ve şeker hastaları kullanabilmektedir. özellikle, kuru meyvesi veya sirkesi bu açıdan tercih ediliyor. Mide ve sindirim sistemini desteklemek için yenir.

Çakal eriği ne demek?

Çakal eriği (Prunus spinosa), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir ağaççık türü. Sık dallı, ender olarak 3–4 m'ye kadar boylanan, dikenli bir ağaççıktır. Beyaz renkli çiçekler yapraklanmadan önce açılır. Olgun meyveleri mavi-siyah dumanlıdır.

Karatiken tozu nedir?

Sakinleştirir ve yorgunluğu giderir: Toz haline getirilmiş karadiken kabuğunun demlenmesiyle elde edilen su sinirler üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Ayrıca yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olur ve canlılığı artırır.

Güvem özü nedir?

Güvem eriği karasal iklimde yetişen, mor ve iri çekirdekli bir meyvedir ve ekşi ve hafif buruk bir tada sahiptir. … Pek çok faydası olan bu marmelat, tamamen güvem özü ve limon suyu ilavesiyle hazırlanır. Şeker, katkı maddesi ve kıvam arttırıcı içermez.

Güvem tadı nasıl?

Ekşi bir tadı olan güvem eriği ile ilgili yapılan araştırmalarda yüksek oranda antikanserojen maddeler içerdiği ortaya çıktı. … Sonbahar aylarında yetişen güvem eriğinden meyve suyu, marmelat ve reçel yapılır. Bunun yanı sıra meyveden çay da yapılır.